Typ av cykelventil

Cykelventiler är ett ämne som brukar ställa till med en viss förvirring och det det kan vara bra att veta vilken typ av cykelventil man vill ha vid byte av slang. Det finns tre huvudtyper. Presta (racerventil), Schrader (bilventil), Dunlop (Blixt- eller Woodsventil). Presta används främst på lite mer avancerade landsvägscyklar där man vill ha högt däckstryck. Den är också lättast. Ventilinsatsen går att byta på vissa av Prestaventilerna. Pumpas med samma typ av pump som används till Dunlopventilen. Kan inte pumpas med pumpar avsedda för bilar, och därmed kan man inte bara cykla in på bensinmacken för pumpning. Det finns dock adaptrar som hjälpligt löser det problemet, men då gäller det att ha den med sig. Man kan byta från Presta till Dunlop eller bilventil om fälgen är tillräckligt bred för att förstora hålet i fälgen. Dunlopventilen är den ventiltyp som användes på de flesta cykler förr. Ni som har några år på nacken minns säkert ventilgummit som satt på insatsen. Denna lilla centimeterlånga bit slang som efter ett tag hade en förmåga att torka ut och spricka. Ventilgummit ingick förr i alla reparationssatser för cykelslang. Sedan ersattes ventilinsatsen med ventilgummi, till den underhållsfria typ vi har idag med en liten kula som backventil. Ventilinsatsen går att byta. Pumpas med samma typ av pump som till Prestaventilen. Schrader är den ventiltyp som används på alla bilar och därmed är det lätt att hitta en lämplig pump vid behov, till exempel på en bensinmack. Insatsen går att byta. Den är vanlig på MTB-cyklar, men även på ”vanliga” cyklar. Man kan byta till Dunlop, men om man vill byta till Presta måste en liten adapter som förminskar hålet i fälgen användas.

Typ av elcykelsensor

Hur en elcykels elmotorn assisterar avgörs bland annat av vilken typ av sensor elcykeln har. Med trycksensor känner senorna av hur hår du trampar på pedalerna medan kadenssensor känner av hur fort pedalarmarna snurrar.

Cykeldäck

Cykeldäck finns i olika storlekar, mönster, färger och egenskaper. Dubbdäck är däck som är anpassade för vintercykling och är utrustade med dubbar i däcket för att öka friktionen.

Cykelhjul (storlek)

Det finns många olika storlekar på cykelhjul. Allt från 7 tum till 29 tum.

Cykelnav (bak)

Cykelnavet i bak är centrumet för bakhjulet där rotationsmekaniken äger rum. I cykelnavet är ekrarna fästa som i sin tur håller fälgen på plats. Hos elcyklars cykelnav i bak finns i många utföranden och variationer så som växelnav, elmotornav och standard cykelnav. Alla dessa variationer finns med utföranden som exempelvis fäste för skivbroms eller rullbroms och fäste för kassett eller frikrans.

Cykelnav (fram)

Cykelnavet i fram är centrumet för framhjulet där rotationsmekaniken äger rum. I cykelnavet är ekrarna fästa som i sin tur håller fälgen på plats. Hos elcyklars cykelnav i fram finns i många utföranden och variationer så som elmotornav och standard cykelnav. Dessa variationer finns med utföranden som exempelvis fäste för skivbroms och rullbroms.

Typ av elcykel

De vanligaste typerna av elcyklar är; Standard elcykel, sport elcykel, kompakt elcykel, hopfällbar elcykel, lådelcykel och mountain bike elcykel (e-mtb). Standard elcyklar kan skilja sig beroende på vart ä världen man är. För den nordiska marknaden brukar man ofta referera till en elcykel med mycket komfort, i form av upprätt och bekväm sittställning, lättmanövrerade växelsystem, såsom inkapslade växlar, samt utrustade med komponenter så som heltäckande kedjeskydd, pakethållare, korg och belysning. Hos sport elcyklar brukar man ha en mer liggande sittställning, då styret är mer rakt. I specifikationerna hos sport elcyklar brukar man ofta kunna se egenskaper som utanpåliggande växelsystem och dämpande gafflar. En kompakt elcykel syftar till en elcykel med mindre hjulstorlek och ram, vilket gör att den kräver mindre förvaringsutrymme. En hopfällbar elcykel är möjlig att fälla ihop genom en vikningsmekanism på ramen. Lådelcyklar, även kallade transportelcyklar, är utrustade med stora packningsutrymmen, i form av en stor platform eller låda, vilket möjliggör transport av barn eller mycket packning. Mountain bike elcykel (e-mtb) är en vidareutveckling av en Mountain bike cykel som är utrustad med ett elcykelsystem. E-mtb används för Mountain bike cykling.

Assisterande maxhastighet

Motorns assistans har en maxhastighet på 25km/h, vilket är i enlighet med regelverket för elcyklar. Däremot går det bra att cykla snabbare än 25km/h men då utan att motorn assisterar.

Elcykelsystem

Elcykelsystemet är det system och komponenter som en elcykel använder sig av för att fungera. Det finns många fabrikat och typer av elcykelsystem på marknaden. Några av de fristående leverantörer av elcykelsystem som inte producerar elcyklar själva är Shimano, Bosch, Yamaha och Brose. Många elcykelleverantörer har också sina egna elcykelsystem såsoms Ecorides; Ecoride Drive System, Kalkoffs; Groove Next system och Cycleuropes; Ogoing.

Gaffeltyp

Elcyklar, likt vanliga cyklar, kan vara utrustade med antingen en stel framgaffel eller en dämpad framgaffel. Stela framgafflar finns i olika material såsom aluminium, stål och kolfiber. Dämpade framgafflar finns med fjäderdämpning och luftdämpning.